Mis on outplacement?
    Uudiste loendisse

    Outplacement – mis see on?

    Outplacement – mis see on?

    Outplacement – karjääriarengu abi juhtivatele ja juhtkonda mittekuuluvatele töötajatele, kes vallandatakse või koondatakse ümberstruktureerimise või teatud kutsealade nõudluse järsu vähenemise tõttu.

    Outplacement sai alguse 1960. aastate alguses USA-st. Chicagos asuv ettevõte Challenger, Grey & Christmas (CGC), mis asutati 1962. aastal, oli üks teerajajatest. CGC tegeles personali hindamise ja testimise, juhendamise, juhtide ja perspektiivikate töötajate koolitamise ja arendamisega, konsulteeris tööandjaid ja töötajaid vallandamise küsimustes. Outplacement kujunes väja nende teenuste kooslusest.

    Outplacement metoodika tõid Bostoni psühholoogid John Drake ja Jerry Beam lähemale sellele, millega oleme praegu harjunud. 1980. aastate keskpaigaks sai nende ettevõttest Drake, Beam & Associates (DBM) üks maailma personalinõustamise lipulaevu. Kunagi pidid nad outplacement programmi rakendades 10 000 IBM-i töötajat ümber paigutama ja pidid selleks palkama kümneid uusi abilisi oma 500 konsultandi jaoks.

    Kahehekümnendal sajandil, majanduskriisi ajal kasvas nõudlus outplacementi järgi, sest suletud ettevõtetest koondati inimesi massiliselt. 21. sajandil on aga spetsialistide puudus pannud ettevõtteid rohkem mõtlema oma mainest tööandjana ja seetõttu ka ouplacementi kasulikkusest. Kui inimene vallandatakse õigesti, saab majanduse elavnedes meelitada endale lojaalse ja juba koolitatud spetsialisti. Lisaks, kui tööandja on töötajatesse raskel ajal suhtunud lugupidavalt, siis see tõstab uute spetsialistide motivatsiooni.

    Tihti aetakse outplacementi segi tööhõive teenustega. See on väga halb, sest see tekitab inimestes vale käitumismustri: „Siin ma olen, kurb ja õnnetu, mind koondatakse. Hakka mulle uut tööd otsima, kuni ma kannatan!”. Vastutustundlik teenusepakkuja ei garanteeri kunagi programmis osalejale tööd, kuid konsultandid annavad endast parima, et aidata inimestel tööturul edukaks saada ja toetada neid uute karjäärieesmärkide saavutamisel.

    Konsultatsioonifirma teenuste eest tasub tööandja, mitte programmis osaleja. See on üks peamisi erinevusi outplacementi ja karjäärinõustamisteenuse vahel, kus kliendiks on tööturul edutamisest ja karjääriarengust huvitatud isik. Need valdkonnad on aga omavahel tihedalt seotud. Mõned riigid kasutavad selle teenuse hübriidnime – Outplacement & Karjäärimuutus.

    Outpalcement programmides kasutame erinevaid tööriistu erinevateks puhkudeks: individuaal- ja grupiprogrammid, meistriklassid, tööturu ja tööotsingu seminarid, karjäärinõustamine, testimine ja hindamine, tugi ja abi karjääristrateegia väljatöötamisel, tööotsingu kanalite valik, CV koostamine, intervjuu läbimine jne. Digitaliseerimisest ei jäetud kõrvale ka outplacement. Tänapäeval saavad osalejad kasutada videokõnesid konsultandiga suhtlemiseks, psühholoogilise kaugtoe saamiseks ja juurdepääsuks isikliku konto kaudu haridusalastele veebiressurssidele.

    Seega vähendab outplacement pingeid vallandamisel, aitab minimeerida juriidilisi, maine- ja finantsriske, aidates kaasa ettevõtte tööandja brändi arendamisele vastutustundliku ja hooliva tööandjana.

     

    *Mõiste “outplacement” on moodustatud kahest ingliskeelsest sõnast: “out” ja “placement” ning tähendab sõna-sõnalt “kolimist vanalt töökohalt uude töökohta”.

    Teenuse kohta saad veel infot SIIT.

    Stafferty Corporate Websites
    Загрузка...
    Хочу в Stafferty!
    Загрузка...
    Заявка на услугу
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...
    Logo Stafferty
    Загрузка...